Veelvoorkomende zorgen bij het kopen van onroerend goed: Vocht – Mythe of echt probleem


Vier oorzaken van vocht – Hoe om te gaan met doorslaand vocht

Een van de meest voorkomende zorgen van Bravo Zulu’s klanten na het kraken van de eigenschappen is zorgen over vocht. Geschat wordt dat slechts 5 – 10% van het vocht wordt veroorzaakt door opstijgend vocht, terwijl de resterende 90% van het vocht wordt veroorzaakt door indringend vocht, lekkende diensten en menselijke bewoning. Veel van deze problemen kunnen snel en goedkoop worden opgelost met eenvoudige doe-het-zelf vaardigheden, en als ze snel worden aangepakt, kunnen dure reparaties worden voorkomen. We zullen drie van de vier oorzaken van vocht in huis bekijken in aparte blogs, en het opstijgend vocht aan de specialisten overlaten. In de vierde blog zullen we een discussie voeren over optrekkend vocht.
onroerend goed vochtprobleem

Doordringend vocht – Veel voorkomende oorzaken

Lekkende Regenwatergoten – Losse dakgootfittingen en overlopende dakgoten kunnen beide doordringend vocht veroorzaken. Regenwatergoten en afvoerpijpen moeten regelmatig worden gecontroleerd op losse fittingen en vrijgemaakt van bladeren. U kunt overwegen om de dakgoten te voorzien van een bladbescherming als u in de buurt bent van een bladverliezende boom (waarvan de bladeren eraf vallen) om de noodzaak van het verwijderen van de dakgoten te verminderen. Een extra regenpijp kan nodig zijn om zware regenval op te vangen, die kan worden aangesloten op een waterstoot. De waterpijp zou regelmatig geleegd moeten worden, maar kan helpen om de kosten van de watermeter te drukken bij het besproeien van de tuin.

Lekkage rond raam- en deuropeningen – De cementfilets en siliconenvoeg die rond deuren en ramen afdichten, eroderen in de loop van de tijd vaak, waardoor er vocht binnendringt. Deze moeten regelmatig worden gecontroleerd en opnieuw worden verzegeld.

Ontbrekende / gesmolten Mortelvoegen – De zand/cement of kalk-/zand/cementmortel kan in de loop van de tijd eroderen, waardoor vocht in het pand kan binnendringen, vooral bij massieve bakstenen muren. Ontbrekende en geërodeerde mortel moet worden vervangen/gerepareerd door losse mortel uit te harken en te vervangen door de nieuwe mortel. Als u niet zeker weet of er kalk in de mortel zit of niet, kunt u het beste een ervaren vakman inschakelen om u te adviseren.

Verhoogde maaiveldniveaus – wanneer huiseigenaren nieuwe aandrijvingen toevoegen en patio’s blokkeren, kunnen ze vaak de buitenste maaiveldhoogte naast het pand verhogen. De hoogte van de vochtbestendige baan (die wordt gebruikt om opstijgend vocht te voorkomen) en het maaiveldniveau moeten minstens 150 mm bedragen. Als deze hoogte wordt gereduceerd, kan de regenval weer omhoog spatten en de vochtbestendige baan ‘overbruggen’ en dit kan indringend vocht veroorzaken. De installatie van een afvoergoot rond de omtrek van het huis, of een ‘French Drain’ die een afvoergoot van losse stenen rond de omtrek van het huis is, kan ervoor zorgen dat regenwater snel kan weglopen en dat er geen indringend vocht kan binnendringen.

Lekkende diensten

In het verlengde van onze laatste post over doorslaand vocht, richt deze post zich op een andere oorzaak van vocht die vaak wordt toegeschreven aan opstijgend vocht.

De foto hierboven is een kelderverdieping met doorweekt tapijt na langdurige regenval. De zwarte kleur in de hoek is een geschilderd Damp Proof Membraan wat gebruikelijk is in omgebouwde appartementen. Ook hier ben ik bijna op de opstijgende vochtige bandwagen gesprongen. Na een Full Building Survey hebben we vastgesteld dat de oorzaak wellicht ligt in het blokkeren van de oppervlaktewaterafvoer rond het pand. Met zware regenval in plassen rond de kelderverdieping was het te veel voor het geverfde Damp Proof Membraan om te blokkeren. Toen de afvoerkanalen eenmaal waren opgeruimd met een hogedrukreiniger, heeft de kelderverdieping geen verdere vochtige/overstromende problemen meer gehad.

Lekkende toiletten, douches en wastafels kunnen ook oorzaken zijn van vocht in huizen, en de bron van water/vocht kan vaak een paar meter verderop liggen. Het laten lopen van uw hand onder afvalbuizen (de U Bend) en waterleidingen als de kranen/douche lopen, kan u helpen bij het vinden van druppels. Mastiekafdichtingen rond sanitair falen altijd wel eens, het is slechts een kwestie van tijd. De afdichtingsmiddelen rond douches, baden en wastafels moeten worden gecontroleerd op slijtage.

Ook afvoerbuizen die aan de wanden zijn bevestigd en door de wanden lopen, moeten als mogelijke bronnen van vocht worden beschouwd. De elektronische vochtmeters zijn van onschatbare waarde bij het traceren van de bron van het vocht. Voorzichtigheid is geboden – als u een pleisterwerk met veel zout/foliedruk in de muren heeft – kan dit ook een hoge aflezing of een luide pieptoon op de vochtmeter geven.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht wordt verondersteld in ongeveer 5% van de gevallen voor te komen, waarbij de belangrijkste oorzaken van vocht in een woning doordringend vocht, lekkende diensten en slechte ventilatie van vochtdamp uit een woning zijn. Meer details over lekkende diensten vocht en doordringend vocht kan worden gevonden in onze eerste twee blogs. In deze derde blog over vocht, kijken we naar Rising Damp in een beetje meer detail. De foto hierboven toont wat bekend staat als een ‘hoog watermerk’ dat algemeen gezien wordt op muren die beïnvloed worden door optrekkend vocht.

Opstijgend vocht – Gebrek aan vochtbeperkend vermogen

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door vocht dat met behulp van capillaire werking kleine openingen in de structuren van de muur doet ontstaan. Vochtbestendige banen (DPC’s) werden ingevoerd om een barrière te vormen tegen het opstijgen van vocht uit de grond in de muren. Vochtdichte banen zijn vanaf 1900 gebruikelijk geworden (maar werden al eerder gebruikt), maar de landmeters gaan er niet van uit dat een oudere woning die na 1900 is gebouwd, zeker een vochtdichte baan heeft. Zelfs vandaag de dag merken landmeters op of er een vochtwerende baan aanwezig is, en van welk materiaal deze is gemaakt, indien deze zichtbaar is.

Hoe kunnen landmeters controleren op een vochtwerende cursus?

Tot nu toe kan het ontbreken van een DPC de oorzaak zijn van optrekkend vocht, en dit zal waarschijnlijk een professional nodig hebben om de muur te controleren als een DPC niet voor de hand ligt. Tekenenonderzoekers zoeken onder andere naar een brede mortelvoeg bij de basis van de muur, wat waarschijnlijk duidt op een vochtwerende baan van twee leien, zoals gebruikelijk was in de 20e eeuw. Gegoten bitumen DPC’s zijn gemakkelijk te herkennen en je ziet vaak kleine zwarte gietruns op de muur aan de basis. De bitumen en asfaltmaterialen kunnen door het gewicht van de wanden worden uitgeperst en je kunt een beetje afbreken. Sommige DPC’s zijn moeilijker te zien met een dunne zwarte lijn met plastic DPC’s. Met de toestemming van de huiseigenaar bekrassen de landmeters soms de mortelvoeg rond 150mm boven het maaiveld om te zien of er een DPC achter de mortel verborgen zit.

Stijgende vochtigheidsremmende oorzaken – Beschadigd vochtigheidsremmend verloop

Vochtbestendige cursussen (DPC’s) werden in eerste instantie gemaakt van een reeks materialen, maar PVC-kunststof is het belangrijkste materiaal dat voor DPC’s wordt gebruikt omdat het zeer duurzaam is. De eerste DPC’s begonnen met leisteen, en andere DPC’s werden gemaakt van asfalt, bitumineus vilt (soms met een loodkern), koper en lood. Sommige van deze materialen zijn beschadigd / gescheurd door de bewegende muren van het gebouw. De meeste muren zullen na de bouw iets naar beneden vallen als de grond eronder wordt samengeperst. Dit staat bekend als zetting en is geleidelijk. gebruikelijk, en geen probleem. Deze zetting kan materialen zoals een leisteen of gegoten bitumen DPC doen barsten, waardoor opstijgend vocht door de scheuren kan gaan.

Opstijgend vocht – Hoe het te verhelpen

Deze blog is bedoeld om huiseigenaren/kopers te helpen om te proberen onnodige vochtwerende werken te voorkomen bij het binnendringen van vocht (Blog 1) en lekkende diensten (Blog 2) zoals een lekkende dakgoot of een verhoogd maaiveld veroorzaken de vochtige muren. Als het vocht wordt veroorzaakt door opstijgend vocht, moet u een vochtbestendige aannemer laten registreren bij de Property Care Association (PCA) om de vochtige ruimte eerst te inspecteren. U kunt de plaatselijke vochtregulerende aannemers vinden op hun website https://www.property-care.org/. U hoeft alleen maar uw postcode in te vullen en als dienst ‘vochtigheidsregeling’ te selecteren en het geeft u de contactgegevens van de plaatselijke vochtdeskundigen die u verder kunnen adviseren.

Eventuele vochtwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een vochtregulerende aannemer die is geregistreerd bij de PCA.

De laatste van onze vier blogs over vocht zal gaan over hoe vocht uit waterdamp leidt tot de zwarte puntvorm die vaak voorkomt in de eigenschappen.